Hoe wordt 5 mei (Bevrijdingsdag) gevierd?

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland in 1945 wordt gevierd. Op deze dag wordt ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië gevierd.
Nederland staat op 5 mei ook stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is. De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.

Activiteiten Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag begint altijd met een inhoudelijk ochtendprogramma. Deze 'Start Nationale Viering van de Bevrijding' is ieder jaar in een andere provincie. Het programma vormt de overgang tussen de Dodenherdenking op 4 mei en het feest op 5 mei. Een prominente Nederlander houdt de 5 mei-lezing over het thema van dat jaar. Daarna wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit is het startsein voor alle Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land.

Nederlandse vlag op 5 mei

De Nederlandse vlag hangt op 5 mei van zonsopgang tot zonsondergang in top. Zonder oranje wimpel. Er is een speciale wimpel voor gebruik op Bevrijdingsdag, de 'Vier Vrijheidwimpel'. Deze wimpel is wit met het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur. En de tekst 'Vier Vrijheid'. De wimpel mag ook op 15 augustus gebruikt worden.  Dan is de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië. Op 15 augustus is ook de herdenking van de slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië.

Andere vlaggen op 5 mei

Bij het vlaggen op 5 mei neemt de Nederlandse vlag de centrale plaats in. Het gaat namelijk om een nationale viering. Maar andere vlaggen zijn daar goed mee te combineren:

  • de provincievlag;
  • de gemeentevlag;
  • de vlaggen van de landen binnen het Caribische deel van het Koninkrijk;
  • vlaggen van andere landen.

Dit om de onderlinge verbondenheid op 5 mei uit te drukken.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Wat is de Dodenherdenking op 4 mei?
Wat is de Nederlands Kunstbezit-collectie (NK-collectie)?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON